Melyik klíma beltéri egység ideális nekem?

Sokan azt mondják: „Én nem szeretem a klímát!” Ezek az emberek olyan helyiségekben ismerhették meg a klímaberendezéseket, ahol nem oda való vagy nem jól elhelyezett készülék volt.

Eső feladat számításba venni a helyiség adottságait. Úgy kell az alábbi beltéri egységek valamelyikét kiválasztanunk, hogy az a későbbiekben huzatérzet nélkül tudja hűteni és fűteni helyiségünket.

Oldalfali beltéri egységek: A legelterjedtebb kialakítású klíma beltéri egység, ennek legkönnyebb ideális helyet találni és beszerelése is igen egyszerű. Elhelyezése a padlószinttől 220-230 cm-re ideális. A hűtés folyamán kialakuló kondenzvíz a berendezésből egy kondenzvíz csövön keresztül távozik, melyet gravitáció által vagy erre alkalmas szivattyú segítségével kell elvezetni. A kívánt hőmérséklet és komfort funkciók infra távirányító segítségével állíthatóak be. Saját igényeink szerint választhatjuk meg a kívánt ventillátorfokozatot és a kiáramló levegő irányát. A legtöbb berendezés már rendelkezik valamilyen speciális szűrővel is.

Kazettás beltéri egység: Főként irodákban és közületi terekben, de ritkán családi házakban is találkozhatunk kazettás kialakítású beltéri egységekkel. Fontos, hogy csak olyan helyre építhető be, ahol korábban álmennyezet került kialakításra. Beépítési méretük teljesítményük függvényében változik, legelterjedtebb a 600 mm x 600 mm –es euro kazettába építhető beltéri egység. A levegő kifújásának iránya szerint megkülönböztetünk 1 és 4 utas berendezéseket. A hűtés során keletkezett kondenzvizet egy beépített szivattyú 400 –800 mm –el a berendezés fölé emeli, ahonnan tovább gravitációval vagy egyéb szivattyú segítségével kell elvezetni. Irányításuk infra vagy vezetékes szabályzó segítségével történik. Karbantartása és tisztítása egyszerű, jól megoldott.

Légcsatornázható beltéri egység: Talán a legköltségesebb, de a legkomfortosabb is, ugyanis a beltéri egységen kívül rengeteg egyéb anyag és eszköz (légcsatorna, anemosztát, stb..) szükséges a rendszer kialakításához. Csak álmennyezettel rendelkező helyiségekbe helyezhető el. Megkülönböztetünk alacsony illetve magasnyomású légcsatornázható berendezéseket, melyek közül a légtechnikai rendszer ellenállásának függvényében kell választanunk. A kondenzvíz elvezetése gravitációsan vagy speciális szivattyú segítségével oldható meg. Úgy kell beépíteni a beltéri egységet, hogy azt a későbbiekben könnyedén lehessen tisztítani, karbantartani és szükség esetén javítani vagy cserélni. Infra vagy vezetékes távvezérlő segítségével lehet vezérelni a berendezéseket.

 

Álmennyezeti/parapet beltéri egység: Szinte mindenhová felszerelhető beltéri egység, de azért kevésbé elterjedt, esztétikailag sok esetben furcsa lehet. A kétféle elhelyezésre azért van lehetőség (mennyezet alá vagy parapet) mert a kondenzvíz tálca pozíciója változtatható a berendezésben. Kondenzvíz elvezetése általában gravitációs elven történik, de szükség esetén speciális szivattyú beépítésére is van lehetőség. Karbantartása, tisztítása és szervizelése egyszerű. A vezérlése infra vagy vezetékes távirányítóval történhet.

 

Konzol beltéri egység: Kinézetében teljesen megegyezik az álmennyezeti/parapet beltéri egységgel, azzal a különbséggel, hogy ennek a kondenzvíz tálcája nem változtatható, ezért mennyezet alá nem szerelhető. A kondenzvíz elvezetése itt is gravitációs elven történik, esetleges speciális szivattyú beépítése is lehetséges. Karbantartása, tisztítása, szervizelése egyszerű. Irányításuk infra vagy vezetékes távirányítóval is történhet.