Milyen klímát válasszak?

Klímaberendezések között az alábbi típusok léteznek.


Split klíma:

A név egy osztott, azaz két egységből álló berendezést takar, mely kültéri és beltéri egységből áll. A beltéri egységek lehetnek oldalfali, kazettás (mennyezetbe süllyeszthető), parapet, mennyezet alá szerelhető, vagy légcsatornázható kialakításúak. Ezen klímák telepítése szakértelmet, speciális anyagokat és szerszámokat igényel, ezért a felszerelést és az üzembe helyezést klímás szakemberrel kell elvégeztetni. Ezek a legelterjedtebb és legjobb energiahatékonysággal rendelkező klímaberendezések.

 

Multi split klíma: 
Rendszerében tökéletesen megegyezik a split klíma berendezésekével, azzal a különbséggel, hogy egy klíma kültéri egységre több beltéri egység is csatlakoztatható. Esztétikai előny lehet, hogy egy épület homlokzatán csak egy kültéri egységet kell elhelyezni, viszont az egyes beltéri egységekhez tartozó csövezési hossz megnövekedhet. A bonyolultabb működésű rendszernek köszönhetően az ilyen rendszerek ára minimálisan magasabb.

 

Mobil klíma:
Ezek a készülékek, mint nevük is mutatja, bármikor, szakember segítsége nélkül szétszerelheti, áthelyezheti másik helyiségbe, szükség esetén bárhová magával viheti. Kompakt egység, melyhez nem tartozik külön kültéri egység, viszont a helyiségből elvont hőt egy légtechnikai cső segítségével a szabadba kell vezetni. A hűtéskor keletkezett kondenzvíz egy tartályba gyűlik össze, melyet időnkén üríteni kell. Zajszintjük magasnak mondható, mivel a kompresszor a helyiségben elhelyezett berendezésbe van beépítve. Telepítésükhöz, üzemeltetésükhöz nincs szükség klímás szakemberre.

 

Ablakklíma:
Ezek a készülékek elsősorban ablaknyílásba építhetőek, de gyakorlatilag bármilyen hozzá megfelelően kialakított falnyílásba is telepíthetőek. Legfőbb előnyük a mobil klímaberendezésekhez hasonlóan, hogy telepítésükhöz nem feltétlenül van szükség klímás szakemberre. A keletkező kondenzvizet egy cső segítségével kell elvezetni. Zajszintje is a mobil klímáéhoz hasonlóan magas.

 

Lehetőség szerint split vagy multi-split klímaberendezés választása ajánlott a megfelelő komfortérzet érdekében.