Klíma zajszint

Az igazság vagy a marketing?

Érdemes tájékozódni az egyes berendezések zajszintjeiről, de igazság szerint a gyártókat szorító szigorú szabályozásoknak köszönhetően nem is találunk már hangos-zajos berendezéseket a piacon az ablakklímák és a mobilklímák kivételével. Annál is inkább, mert a klíma berendezések feladata életünk komfortosabbá tétele, ezért így is alakítják ki őket.

Nem érdemes bedőlni a „hallhatatlan”, „rendkívül csendes” , és egyéb jelzővel illetett, marketing szagú berendezéseknek még akkor sem, ha azok 20dB vagy annál alacsonyabb zajszintű berendezéseket kínálnak.

Saját, nagy precizitású zajszintmérő segítségével végzett próba során nem tudtunk 25dB-nél alacsonyabb zajszintet mérni úgy, hogy minden zajforrást megszüntettünk. A fülünk csengését és saját nyelésünket halottuk, de a műszer nem mutatott 25dB-nél alacsonyabb értéket.

Sokat emlegetjük a zajszinteket, de nem esik szó a berendezések által kibocsátott hang milyenségéről. Ezek is eltérőek lehetnek. Adott esetben egy magasabb zajszintű berendezés is halkabbnak tűnhet.

A klíma berendezések beltéri illetve kültéri egységeinek zajszintjeit a klímagyártók minden esetben megadják táblázataikban, csak azt nem, hogy az milyen teljesítményen és a berendezésektől mekkora távolságra mérték. Az Eurovent egy európai intézet, mely egységesíti ezeket a méréseket, weboldalukon a nevesebb gyártók berendezéseinek mérési adatai fellelhetők.

Magas zajszintek jellemző hibái:

  • Rossz méretezés esetén a túlméretezet, nem helyiségünk méretének megfelelő berendezéseknek nemcsak teljesítményük, hanem légszállításuk is nagyobb, melynek következtében zajszintjük is magasabb.
  • A kültéri egységekbe épített kompresszor rezonanciát ébreszthet az egyes falszerkezetekben, ezért jól meg kell gondolni annak helyét.
  • Sok esetben túlságosan rövid csővel kötik össze a beltéri és kültéri egységeket, melynek következtében a zaj beszűrődik a beltéri egységen keresztül. Ez egyébként a gyártók pontosan előírják a kivitelező számára.
  • Hangos lehet még a készülék meghibásodás, gázhiány esetén vagy más kivitelezésből adódó esetekben.

Ha további kérdése merült fel vagy bizonytalan maradt a klíma zajszintekkel kapcsolatosan, akkor keressen bizalommal e-mail-ben.